Saturday, 26 November 2011

ADA APA DENGAN DOA AWAL DAN AKHIR TAHUN??

Gambar hiasan.
Saya tertarik dengan satu post di facebook oleh Ustaz Fathi. Beliau boleh dilawati 
melalui blog dan alamat facebook seperti berikut:
http://ansarul-hadis.blogspot.com/2010/12/blog-post.htmlPost beliau berbunyi seperti berikut:

‎"Ketahuilah bahawa amalan membaca doa awal dan akhir tahun tiada asalnya dalam syariat Allah SWT. Tiada dalam al-Qur'an, tiada dalam hadith sahih, tiada dalam hadith dhaif, bahkan tiada dalam hadith palsu, dalam istilah hadith moden ia disebut "La asla lah - Tiada asalnya". Its a pure bid'ah" ~ Fathi Al-Sakandary ~

Soalan Mohamad Afiq Ismail: jadi?kalo berdoa juga berdosa x?

Jawapan Fathi Al-Sakandary: doa sememangnya dianjurkan Islam, dan seseorg boleh berdoa bila-bila dia suka, adapun mengkhususkan mesti berdoa bila awal dan akhir tahun, dengan lafaz doa yg tertentu yg khusus, dengan tatacara yg khusus, maka ia bid'ah munkar.


Soalan Mohamad Afiq Ismail: siapa yg reka doa akhir tahun tu?just nk tahu

Jawapan Fathi Al-Sakandary: ia tiada asalnya, bila sebut tiada asalnya maka penciptanya juga tak diketahui, yg pasti pencipta itu telah berbuat rosak atas syariat Allah SWT.


Begitulah sebahagian daripada dialog di facebook beliau. Ringkas dan menarik bukan?


Jadi ada apa dengan doa awal dan akhir tahun yang kita dok baca tiap-tiap tahun di masjid dan surau? Siapa yang turunkan syariat? siapa yang berikan pahala? Tepuk dada tanya iman.

Lebih malang lagi jika ditinjau ke beberapa masjid dan surau seluruh negara, mereka membacakan doa khusus yang disandarkan kepada Nabi saw dengan berbagai fadhilatnya, kononnya Nabi saw membaca doa awal dan akhir tahun sedangkan tidakkah mereka sedar bahawa penetapan awal tahun dan akhir tahun hanya berlaku pada zaman Saidina Umar ra iaitu pada tahun ke 17 hijrah atau selepas 7 tahun kewafatan Nabi saw. Jadi bagaimana mungkin Baginda saw membaca doa awal tahun dan akhir tahun? Ternyata dusta bukan?.

Jelaslah bahawa hadis berkaitan doa awal dan akhir tahun adalah palsu dan tidak diketahui asal usulnya. Ianya haram dan tidak wajar disebarkan. 

Sabda Nabi saw maksudnya:

"Sesiapa yang berdusta mengunakan nama ku, maka tersedialah untuk dirinya satu tempat duduk dalam neraka." (Hadis Riwayat al Bukhari dan Ahmad)

Dalam hadis yang lain Nabi saw bersabda maksudnya:

"Sesiapa yang bercerita atas nama ku satu hadis yang dirasakannya bohong, maka dia adalah salah seorang pembohong." (Hadis Riwayat Muslim)

Saya menyeru kepada diri sendiri dan mudahan bermanfaat kepada yang mahu mengambil manfaat bahawa janganlah kita mengikut sesuatu ibadah secara membuta tuli tanpa mengkaji samaada ibadah tersebut benar-benar daripada Nabi saw.

Apalah gunanya jika kita bertungkus lumus melakukan ibadah yang banyak tetapi akhirnya ditolah kesemuanya kerana ianya direka dan tidak mengikut cara Nabi saw.

Jadi adalah lebih baik dan selamat jika kita beribadah menurut contoh yang diajar oleh Nabi saw tanpa sebarang tokok tambah.

Yang ramai tidak semestinya benar dan yang sedikit tidak semestinya salah. Jadi yang benar adalah mengikut al Quran dan Sunnah Nabi saw.

Sabda Nabi saw maksudnya:

’’Sesiapa yang mengerjakan sesuatu amalan (ibadat) bukan mengikut (spesifikasi) cara kami, maka ianya tertolak’’ (Hadis Riwayat Muslim)


“Sesungguhnya sebaik-baik ucapan adalah Kitabullah (al-Quran) dan sebaik-baik petunjuk adalah petunjuk Muhammad (al-Sunnah). Seburuk-buruk perkara adalah yang diada-adakan(bid’ah)dan setiap yang diada-adakan adalah sesat.(Hadis Riwayat Muslim)

Dalam Sunan al-Nasaai pula, terdapat penambahan lafaz pada riwayat ini iaitu:

“Setiap yang sesat itu (tempatnya) di neraka”.(Hadis Riwayat al-Nasaai)
abu umair 25.11.11

No comments:

Post a Comment