Friday, 31 May 2013

KEPENTINGAN DAN TANGGUNGJAWAB MENYOKONG PERNIAGAAN MUSLIM

Gambar hiasan

Masih ramai umat Islam tidak sedar akan tanggungjawab dan kepentingan membeli produk keluaran Muslim dan menyokong perniagaan Muslim. Akibat kurangnya semangat persaudaraan dan kasih sayang sesama Muslim, ramai yang tidak peka mengenai hal ini dan tidak peduli akan tanggungjawab mereka membantu dan menyokong perniagaan Muslim. Hasilnya banyak produk Muslim tersusun rapi di rak pasaraya tetapi malangnya sudah hampir melepasi tarikh luput kerana tak laku.Sedangkan kuasa membeli ada ditangan umat Islam yang merupakan mejoriti di negara ini.

Islam amat menitik beratkan aspek kasih sayang, persaudaraan dan tolong-menolong sesama saudara Muslim. ALLAH swt berfirman maksudnya: “Sesungguhnya orang beriman itu bersaudara” (Surah al-Hujurat:10). Nabi saw pula bersabda maksudnya: “Bandingan seorang mukmin dengan seorang mukmin yang lain bagaikan satu bangunan, kuat-menguatkan antara satu sama lain”. (riwayat al-Bukhari dan Muslim). Malangnya hadis dan ayat al-Quran seperti ini tidak dihayati oleh ramai Muslim.

Antara alasan yang pernah saya dengar dari segolongan Muslim yang memilih untuk tidak membeli produk Muslim  dan tidak membeli di premis perniagaan Muslim adalah seperti berikut:

1. 'Produk Muslim lebih mahal harganya berbanding produk lain'. Benarkah begitu? Bagi saya bukan semua produk Muslim itu lebih mahal sebaliknya telah ditanamkan di dalam otak  sesetengah daripada kita bahawa asalkan produk atau perkhidmatan Muslim sahaja mesti lebih mahal. Ya jika mahal sedikit pun apa salahnya? adakah dengan membayar lebih sepuluh atau dua puluh sen boleh menyebabkan kita menjadi miskin?. Apa salahnya membayar lebih sedikit demi membantu saudara sesama Muslim? Anggaplah lebihan harga  yang dibayar itu sebagai sumbangan bagi meningkatkan ekonomi umat Islam.

2. 'Produk Muslim kurang berkualiti'. Bagi saya ini satu tuduhan yang tidak berasas kerana saya merupakan pembeli tetap produk Muslim dan ianya ternyata berkualiti setanding produk yang lain. Ya memang ada produk Muslim yang kurang berkualiti dan ianya bertentangan dengan Islam tetapi persoalan saya adakah semua produk Non Muslim itu berkualiti?

3. 'Perkhidmatan kurang cekap dan kurang mesra pelangan'. Ya saya akui realiti ini berdasarkan pengalaman sendiri berurusan dengan syarikat Muslim walaupun bukan semua begitu. Ada juga syarikat Muslim yang menawarkan perkhidmatan sangat baik pernah sy jumpa. Bagi saya apa yang perlu kita lakukan adalah menasihati peniaga-peniaga Muslim yang menawarkan perkhidmatan yang buruk agar mereka sedar dan berubah. Sampaikan pesanan kepada mereka bahawa Islam mementingkan kualiti dan amanah dalam perniagaan. InsyaALLAH akan ada perubahan.

Banyak lagi alasan yang diberikan dan semua itu tidak menafikan tanggungjawab kita untuk terus menyokong perniagaan Muslim. Antara kepentingan Muslim menyokong perniagaan Muslim adalah:

1. 'Bagi meningkatkan ekonomi umat Islam'. Ianya penting sebagai contoh, jika keuntungan semakin bertambah dan perniagaan semakin maju, maka wang zakat yang dikeluarkan juga semakin bertambah. Wang zakat tersebut jika diagihkan dengan baik, insyaALLAH dapat mewujudkan perubahan positif terhadap masyarakat Islam. Peniaga muslim yang berjiwa besar dan mendapat keuntungan yang luar biasa hasil sokongan tidak berbelah bahagi daripada penguna Muslim juga akan memperbanyakkan sedekah dan sumbangan kepada gerakan dakwah dan gerak kerja kebajikan. ini menyebabkan dakwah berkembang dan umat Islam akan bertambah maju insyaALLAH.

2. 'Umat Islam akan lebih dihormati dan berpengaruh didalam sesuatu masyarakat serta tidak mudah ditindas hasil kuasa ekonomi yang mereka miliki'. Sebagai contoh, sahabat saya pernah belajar di Afrika Selatan. Beliau menceritakan bagaimana umat Islam di sana menguasai ekonomi hasil perniagaan yang maju hampir setanding warga Non Muslim kulit putih. Umat Islam disana dihormati dan mempunyai pengaruh yang kuat serta mendapat sokongan kerajaan yang kini dikuasai bangsa Afrika. Dakwah dan kerja kebajikan dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan.

3. 'Kuasa ekonomi umat Islam insyaALLAH dapat menguatkan gerakkan dakwah dan kerja kebajikan'. Seperti sedia maklum, wang adalah penting dan untuk berdakwah pun kita memerlukan wang. Jika ekonomi umat Islam mundur, maka kita tidak dapat menjana kelangsungan dakwah dan gerak kerja kebajikan yang lebih berkesan kerana tidak dapat menampung kos yang timbul.

4. 'Dapat memupuk kasih sayang dan saling sokong menyokong dikalangan Muslim'. Jika ekonomi umat Islam kukuh, maka umat Islam akan lebih saling tolong menolong dan memberi sokongan diantara satu sama lain insyaALLAH. 

5. Produk Muslim juga sudah semestinya halal dan dapat digunakan tanpa was-was insyaALLAH.

Oleh itu saya menyeru diri sendiri dan seluruh umat Islam marilah kita menyokong perniagaan umat Islam, Utamakan produk Muslim. Jika Muslim tidak menyokong perniagaan Muslim, siapa lagi yang hendak kita harapkan?. 

Para peniaga Muslim juga hendaklah amanah dan takut kepada ALLAH dalam apa yang diusahakan. Tingkatkan kualiti produk dan perkhidmatan. InsyaALLAH umat Islam akan terus maju. Jadilah penguna dan peniaga yang soleh!
“Peniaga yang benar dan amanah bersama dengan para nabi, siddiqin dan golongan mati syahid” (Riwayat al-TIrmizi, bertaraf ‘hasan’).

Abu Umair 31.05.2013 

No comments:

Post a Comment