Saturday, 15 October 2011

TIADA AKTA UNTUK MEMBENDUNG KEGIATAN MENGHIDU GAM DI NEGARA KITA???

Sungguh terkejut bercampur sedih apabila saya membaca akhbar Harian Metro hari ini 15 Oktober 2011. Bukan terkejut membaca kisah sensasi atau gosip artis yang langsung tidak berfaedah tetapi kerana berita di bawah ini.Keratan akhbar di atas membicarakan mengenai keprihatinan seorang wanita yang terserempak dengan beberapa remaja termasuk seorang remaja wanita sedang asyik menghidu gam di kawasan umum. Wanita prihatin tersebut lantas ke balai polis untuk membuat laporan terhadap kejadian tersebut barangkali atas kesedaran yang tinggi terhadap masa depan negara yang melahirkan remaja seperti ini.

Alangkah terkejut biawaknya saya apabila membaca kenyataan Ketua Jabatan Siasatan Narkotik bahawa pihak polis tidak mempunyai akta untuk menahan individu yang terlibat dalam menghidu gam. Benarkah tiada akhta? Jika benar, ianya amat mendukacitakan.

Dimanakah keprihatinan pihak berkuasa, pemerintah termasuk pembangkang dalam membendung gejala sosial yang semakin serius melanda remaja kita pada masa kini?

Sungguh menghairankan kerana pihak polis mempunyai akta menahan mana-mana individu yang hanya memakai baju kuning tertera perkataan BERSIH tetapi tidak pula mempunyai akta menahan mereka yang menghidu gam. Adakah memakai baju berwarna kuning lebih merbahaya daripada menghidu gam?

Dimana usaha kita untuk membendung gejala yang merbahaya ini? Kenapa tiada akhta sedangkan terbukti gejala menghidu gam ini sangat merbahaya setaraf dadah. Saya sendiri pernah mempunyai seorang rakan yang telah meningal dunia kesan daripada menghidu gam serta pernah berjumpa dengan seorang lelaki yang menjadi gila kesan menghidu gam.
Sepatutnya gejala menghidu gam ini wajib ditangani dengan lebih serius. Perlu ada akta yang lebih berkesan. Pendidikan awal di sekolah mengenai gejala yang merbahaya ini perlu lebih efektif. Ibu bapa dan masyarakat perlu lebih prihatin. Perlu ada peraturan ketat bagi mengawal pembelian gam yang digunakan untuk tujuan berkhayal seperti usaha mengawal pembelian asid agar ianya tidak disalah gunakan.

Wahai pihak pemeritah dan pembangkang yang saya hormati, janganlah asyik berbalah sesama sendiri sebaliknya bukalah mata anda sama. Lihatlah keadaan anak-anak muda kita yang semakin merudum akhlak mereka. Merekalah harapan agama dan negara. Merekalah pencorak masa depan Negara. Rosak mereka, terjejaslah negara.

Gejala keruntuhan moral seperti rempit, buang bayi, pergaulan bebas, rogol, dadah, meghidu gam, dan bermacam-macam lagi yang melanda remaja nampaknya seolah tiada titik noktah. Sungguh merunsingkan.

Saya menyeru kepada diri sendiri, ibubapa, masyarakat, pihak berkuasa, pemerintah dan pembangkang agar lebih serius dalam menghadapi dan membendung gejala tidak bermoral remaja. Semua kita bertanggungjawab dalam melahirkan generasi muda yang berakhlak mulia dan perkara ini sangat penting.

Kepada para remaja, janganlah melibatkan diri dalam perkara yag boleh merosakkan diri dan orang-orang di sekeliling anda. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna lagi. Takutlah kepada ALLAH swt. Jangan menjadi sampah masyarakat sebaliknya jadilah remaja contoh yang berakhlak tinggi. Muliakanlah diri anda dengan Islam.

"Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, karana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik".
( Surah al.Baqarah,2:195).Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.
(Surah At.Tahrim: 6 )Abu umair 15.09.2011

No comments:

Post a Comment