Sunday, 11 March 2012

TUKARKAN YANG NEGATIF KEPADA POSITIF DALAM MENDIDIK...

Gambar hiasan
Hakikat insan sukakan kebaikan. Ini kerana tiada siapa yang menginginan kegagalan dan keburukan di dalam hidup. Begitu juga dalam mendidik anak. Mengunakan kaedah positif adalah lebih baik berbanding negatif.

Sebilangan ibubapa serta guru sekolah yang kononya mendidik anak atau anak murid mereka tetapi mengunakan perkataan dan pangilan yang buruk seperti 'bodoh', 'pemalas', 'lembu', 'kecik-kecik takmau mampos dah besar menyusahkan orang' dan sebagainya.


Gambar hiasan
Ada juga ibubapa yang tergamak memarahi anak mereka, memukul dan menjatuhkan air muka mereka dikhalayak ramai tanpa mempedulikan perasaan mereka. Kata-kata yang diungkapkan juga kadang kala tidak melambangkan sikap penyayang dan mendidik.


Ya ALLAH jauhilah daku dari sikap seperti ini.

Ya benar marah tandanya sayang. Seorang ayah memarahi anaknya kerana sayang dan mengharapkan anaknya berjaya, tetapi kenapa perlu mengunakan cara yang negatif?. Cuba kita tukarkan yang negatif kepada positif. 

Jika hendak menegur anak yang bermasalah seperti kurang berminat dalam pelajaran, jangan guna perkataan negatif seperti  'hang ni memang tak guna, bahlol dan pemalas' tetapi gunakanlah perkataan yang positif seperti 'jadilah rajin sikit baru boleh berjaya', 'kalau adik rajin belajar adik yang untung abah lagi sayang', 'ALLAH suka orang yang rajin belajar' dan sebagainya mengikut susana, umur dan kreativiti tersendiri.

Tidak salah bahkan memang patut ibubapa marah dalam keadaan yang sepatutnya tetapi biarlah berbatas. Biarlah marah tersebut kerana ALLAH swt. Perkataan yang positif InsyaALLAH boleh memotivasi dan menjadi contoh akhlak yang baik kepada anak. Sebaliknya perkataan yang buruk hanya akan menyebabkan anak anda mengalami kemurungan, benci serta dendam terhadap anda dan kemungkinan besar mereka juga akan terpengaruh dengan sikap suka mencaci maki seperti anda.
Firman ALLAH swt maksudnya: “Dan janganlah kamu menggelar sesama diri kamu dengan gelaran-gelaran (yang buruk)” – Surah al-Hujuraat:11

Nabi saw juga amat menyayangi kanak-kanak dan sentiasa melayan mereka dengan baik. Kita sebagai umat Nabi saw hendaklah mencontohi akhlak mulia Baginda saw.  
"Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahwa suatu ketika Rasulullah saw. mencium Hasan bin Ali dan didekatnya ada Al-Aqra’ bin Hayis At-Tamimi sedang duduk. Al-Aqra’ kemudian berkata, “Aku memiliki sepuluh orang anak dan tidak pernah aku mencium seorang pun dari mereka.” Rasulullah S.A.W. segera memandang kepadanya dan berkata, “Man laa yarham laa yurham (barangsiapa yang tidak mengasihi, maka ia tidak akan dikasihi)" (Bukhari dan Muslim)
Saya menasihati diri sendiri dan para pembaca yang budiman, tunjukkanlah akhlak yang baik dan layanlah karenah anak anda dengan cara yang lebih positif. Mudahan anak saya dan anda semua berjaya di dunia lebih lagi di akhirat. ALLAH swt mengajar contoh yang baik kepada kita dalam mendidik anak melalui Surah Luqman ayat ke 13 hingga 19. Bacalah dan hayatilah. Mudahan ALLAH swt memberkati kita semua. Amiin.


  A013

Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya:" Wahai anak kesayanganku, janganlah engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar".

A014
Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

A015
Dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan denganKu sesuatu yang engkau - dengan fikiran sihatmu - tidak mengetahui sungguh adanya maka janganlah engkau taat kepada mereka; dan bergaulah dengan mereka di dunia dengan cara yang baik. Dan turutlah jalan orang-orang yang rujuk kembali kepadaKu (dengan tauhid dan amal-amal yang soleh). Kemudian kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, maka Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan.

A016
(Luqman menasihati anaknya dengan berkata): "Wahai anak kesayanganku, sesungguhnya jika ada sesuatu perkara (yang baik atau yang buruk) sekalipun seberat bijih sawi, serta ia tersembunyi di dalam batu besar atau di langit atau pun di bumi, sudah tetap akan dibawa oleh Allah (untuk dihakimi dan dibalasNya); kerana sesungguhnya Allah Maha Halus pengetahuanNya; lagi Amat Meliputi akan segala yang tersembunyi.

A017
"Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya.

A018
"Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.

A019
"Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai".abu umair 11.03.2012No comments:

Post a Comment