Thursday, 24 May 2012

KEBAJIKAN ICS: DUKACITA MELIHAT KEADAAN SAUDARA KITAICS amat berdukacita dengan penganiayaan terhadap saudara kita seorang cina Muslim yang baru memeluk Islam.

Ahli ICS telah menguruskan pengislaman beliau dan memberi sokongan terhadap perkahwinan beliau dengan seorang Muslimah melayu 2 bulan lepas.

Kegembiraan beliau dan isteri sebagai pengantin baru bertukar rupa apabila dibelasah oleh beberapa pemuda melayu Islam sehingga cedera parah di muka, retak di kaki & bahu mengalami lebam.

Pemuda melayu yang berjumlah antara 4-5 orang tersebut telah mezalimi beliau, memukul beramai-ramai sehingga parah tanpa usul periksa kerana termakan fitnah dan hasutan orang luar.

ICS ingin bertanya apa hak kita untuk memukul orang lain dengan sedemikian rupa? Adakah ini akhlak Islam? adalah ini yang Islam ajar?

ICS sedang berusaha menonjolkan imej Islam yg sukakan keamanan, kasih sayang, ambil berat dan tolong menolong tetapi sikap segelintir umat Islam yang tidak bertanggungjawab seperti ini hanya mengundang salah faham dan boleh menyebabkan orang lari dari Islam.

Beliau bertanya kepada kami "Kenapa saya dipukul sebegini tanpa diberi peluang bercakap?" "Beginikah orang Islam?". Sungguh sedih.

Alhamdulillah beliau memaklumkan bahawa bersedia memaafkan pemuda melayu yang memukul beliau dengan syarat mereka hendaklah berjumpa dan mendengar penjelasa beliau terlebih dahulu.

ICS menyeru diri sendiri dan saudara saudari sekalian agar berlaku adillah, berakhlak mulialah. Pergi meminta maaf kepada orang yang anda zalimi secara segera kerana ya akhi dosa zalim sangat besar.

"Sesungguhnya ALLAH menangguhkan azab terhadap orang yang zalim, sehinggalah apabila ALLAH mengazabnya, ia tidak dapat melepaskan diri" (Hadis Riwayat al-Bukhari)

"Sesungguhnya kezaliman adalah kegelapan pada hari kiamat" (Hadis Riwayat al-Bukhari & Muslim)

"Takutilah doa orang yang dizalimi, sesungguhnya tiada hijab diantaranya dengan ALLAH."Hadis Riwayat al-Bukhari)
 
abu umair Mei 2012

No comments:

Post a Comment